14. STOP roze feestjes en geef voor onderzoek

Stop roze feestjes en geef voor onderzoek

Laten we het zo net voor oktober nog eens hebben over het roze lint, O.K.? Sommigen van ons omarmen het roze lint. Het geeft een goed gevoel. Sommigen van ons verafschuwen dat lint, want voor hen is het, het symbool voor een constante herinnering aan kanker-ellende en zinloze sterfgevallen. Sommigen van ons maakt het niks uit. Dat roze lintje zegt hen geen reet. We passen dus allemaal in één van die drie categorieën: Je houd er van, Je haat ze of het maakt je geen reet uit.

Even nog iets anders: de taal van kanker lokt bij mij nogal eens een mening uit. De oorlogmetaforen rondom kanker zijn voor mij en een aantal lotgenotes niet te begrijpen. Voor anderen vormen die woorden hun kracht. Als deze woorden een troost zijn voor een rouwende familie, wie ben ik om kritiek te hebben op het gebruik van zinnen als “verloor haar strijd” of “na een dappere en moedige strijd.” Het heeft niet mijn voorkeur en het zal niet in mijn overlijdensadvertentie komen te staan, maar moet ik mijn wil op leggen aan anderen? Ik denk het niet. Ik wil respect hebben voor de gevoelens van anderen.

Dat betekent niet dat ik niet mijn mening mag geven, maar ik ben me bewust van het feit dat dit uitsluitend mijn mening is. Het feit is dat wij als patiënten niet vechten. Ons lichaam is het slagveld. Langdurig bezaaid met toxines en wie weet wat nog meer ….. en dan, uiteindelijk gaan we er aan dood. Dood. Geen gevecht, geen verlies. Wij hebben al verloren toen we te horen kregen dat we kanker hadden. Zover is mijn verhaal duidelijk. Maar nu. Er zijn meningen, er zijn standpunten en er zijn feiten.

Laten we terug gaan naar de stomme roze lint. Of het je het nu haat of het je troost om in roze gehuld te zijn, we kunnen het over het volgende eens zijn:

Borstkanker is geen merk en Pink Ribbon niet het logo.

Kunnen we het erover eens zijn dat niemand zou moeten profiteren van ons ongeluk om het kortste strootje te trekken? Het borstkanker- strootje. Zijn jullie het daar mee eens? Als iemand een roze lint op een stofzuiger of lelijk armbandje wil zetten, moet het dus ook duidelijk zijn waar dat geld naar toe gaat. Toch?

Ik denk helaas niet dat de wetenschappers het raadsel kanker snel zullen ontwarren, maar als organisaties gericht en zorgvuldig op elkaar afgestemd geld ophalen voor onderzoek, dan zullen we ooit slagen. Zolang er roze linten zijn, laten we er voor zorgen dat dat geld goed terecht komt. Zorg er als roze betrokkene voor dat degenen die jouw geld uitgeven, dat zo verstandig mogelijk doen. We moeten ergens beginnen. Ik denk dat het volgende een goed uitgangspunt is:

Stel jezelf drie eenvoudige vragen voor je geld doneert:

1. Hoeveel geld van deze roze aankoop wordt gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling?
2. Welke organisaties ontvangen het gedoneerde geld echt?
3. Waar spendeert die organisatie ‘zijn’ verkregen euro’s aan?
(Als ze alles op een grote hoop gooien en op hun site noteren als item: ‘onderzoek’ dan vind ik dat geen acceptabele verklaring. Vraag DETAILS! Wat voor onderzoek? En heeft zo’n onderzoek zin?

Ik heb een lage tolerantie voor roze. Ik haat de roze feestjes van oktober. De BN-ers die in roze jurken, liefst met diep decolleté komen opdraven en champagne drinken in een roze uitgelicht Carré. Mensen: borstkanker is geen feestje!! Organisatoren: Stop er toch mee!

Onderzoek

Ik ben wel vòòr onderzoek naar borstkanker. Onderzoek wat er toe doet. Zodat in de toekomst minder vrouwen komen te overlijden. Zodat borstkanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is, maar een chronische ziekte.

Wil je bijdragen aan een echt goed onderzoek?
Graag!
Nadere info:
https://docs.google.com/file/d/0B5Dt6D0CYT2SR2ZQY181LTliRzA/edit
http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/227712
http://kanker-actueel.nl/NL/immuuntherapie-met-donor-natural-t-killer-cells-doodt-ook-chemo-resistente-borstkankercellen-tumorstamcellen-en-werkt-volledig-genezend-toont-een-nederlandse-dierstudie-aan.html
Reknr 657635650
t.a.v. Stg. Health Foundation Limburg ovv Killercel onderzoek

of doneer iets voor lotgenote Celly. Ze wil heel graag volgend jaar weer 6 maal de Alp d’huzes op fietsen voor het goede doel. Lees hier: mijn andere blog daar over: http://ladydaanecht.blogspot.nl/2012/07/zes-keer-de-berg-op.html
Dank!

@brstknkractie: http://tinyurl.com/8f4oh5s

3 reacties op 14. STOP roze feestjes en geef voor onderzoek

 1. inge schreef:

  Dat bedrijven onbeschaamd misbruik maken van borstkankerpatiënten werd vandaag weer even bewezen door een fitnessclub Curves. In de Groninger Gezinsbode, een 2-wekelijks gratis huis aan huis blad stond een stuk over hun aandacht voor borstkanker.
  Ik citeer: “In oktober heeft Curves wederom aandacht voor borstkanker. Curves wil vrouwen motiveren on het persoonlijk risico op het krijgen van borstkanker te verlagen door meer te bewegen en zo fit, bewust en gezond te blijven. Vrouwen kunnen tussen 15 en 31 oktober gratis lid worden bij een donatie van 25EU aan Pink Ribbon. En zo voor zich zelf en anderen het verschil te maken.”
  Vervolgens gaat het voornamelijk over wat men allemaal kan doen in deze club en hoeveel je wel niet af kunt vallen. Een lange reclame via de ziekte en angst van anderen.
  Ik ben er zo razend over geworden en heb ze gebeld of ze nu echt dachten dat wanneer vrouwen maar genoeg sporten, gezond leven en allemaal een abonnement bij Curves zouden nemen dat er dan niemand borstkanker zal krijgen? De manager is er helaas niet, mevrouw, maar ik wens u nog een prettige avond. Ik had nog niet eens gevraagd of ik als kanker patiënt helemaal gratis mocht omdat Pink Ribbon dat vast wel een goede besteding van al die gulle donaties zou vinden. Bah!

 2. Claudia schreef:

  Sluit mij hier volledig bij aan! Je gaat jezelf nog schuldig voelen als je niet “genoeg” zou sporten… den heb je het immers niet goed gedaan. Ik baal hier ontzettend van. Volgens mij is het gewoon pech hebben, niets meer en niets minder. Ook niet dat je er wat van “moet leren” of je wat “brengt”.
  Onderzoek daar is het waar het om gaat, de rest is “behang”.

Geef een antwoord