Dood gaan we allemaal

Er zijn een paar zekerheden in het leven als je geboren wordt; Je moet eten en drinken, poepen en plassen, slapen en, na wat activiteiten daartussenin, doodgaan.
De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen is 83 jaar, dus zo om en nabij de 80 is de kans groot dat je dood gaat. Dat hoort. Dat is volkomen conform verwachting. Het is heel verdrietig voor iedereen in de omgeving als het je moeder, oma, zus of vriendin is, maar het hoort dus wel gewoon bij het leven. 

Sinds 1950 is de gemiddelde levensverwachting met 10 jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat hart- en vaatziekten goed te behandelen zijn tegenwoordig en dat het vroeg behandelen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten voorkomt. Maar omdat je nog steeds ergens aan dood moet gaan, en we dus steeds ouder worden, is er nu genoeg tijd voor andere ouderdomsziekten om te ontstaan. Zo komt er steeds meer dementie en krijgen ouderen een beroerte in plaats van een hartaanval. Maar als we allemaal maar oud genoeg zouden worden, krijgen we allemaal kanker, of is in ieder geval de kans daarop erg groot. Bekend is dat als mannen oud genoeg worden ze allemaal bij overlijden prostaatkanker hebben. Misschien krijgen alle vrouwen wel borstkanker als we allemaal honderd of ouder zouden worden. De vraag is of we daarméé of daaráán doodgaan. Als mensen er voornamelijk méé dood gaan, is het heel jammer als je je laatste levensjaren slijt als kankerpatiënt, met een stuk borst of prostaat minder en alle problemen van dien, en uiteindelijk dood gaat aan een luchtweginfectie, dementie of een beroerte; de “gewone” ouderdomskwalen. Vanuit die gedachte heeft het dan helemaal geen zin om te screenen of iemand kanker heeft. Vooral omdat al die screeningen er volgens recent onderzoek niet of nauwelijks toe leiden dat er minder mensen aan kanker doodgaan. Er is dan eerder sprake van overdiagnostiek waardoor veel mensen onnodig ziek worden verklaard. Daaruit volgt automatisch overbehandeling omdat er bij die behandelingen geen baat is. 

Het lijkt wel de hedendaagse gekte om iedereen bang te maken voor kanker.
Maar alle preventieprogramma’s, screeningen van gendragers en bevolkinsonderzoeken ten spijt. Het helpt allemaal niet… Maar het is ondertussen een verworven recht dat er bevolkingsonderzoeken zijn. Die zijn ooit gestart omdat werd aangenomen (dat was niet bewezen, maar een inschatting) dat als je maar vroeg genoeg een diagnose stelt, dat er dan minder mensen doodgaan aan kanker. Dat is op zich een goed plan geweest met een loffelijk streven, maar evaluaties tonen dus aan dat die doelstelling helemaal niet is bereikt.
Als je doelstelling niet wordt bereikt, moet je eigenlijk stoppen met screeningen en bevolkingsonderzoek. Want als de sterfte ten gevolge van kanker niet afneemt, dan doe je mensen dus leed aan met vroegdiagnostiek, met overbehandeling en het etiket kankerpatiënt.

 Maar iedereen kent wel iemand die “uit de bus werd gehaald” en waar “ze op tijd bij waren”. Maar ook dat zijn aannames. Want misschien was de tumor nooit groot geworden en was diegene er méé dood gegaan. Of werd de tumor dan pas jaren later gevoeld, behandeld en was de buspatiënte 10 jaar korter kankerpatiënt geweest. We weten het niet. Maar we weten wél dat er door screening méér mensen zijn met kanker en dat er niet minder mensen dood gaan. Dáár heeft alle screening namelijk helemaal níet aan bijgedragen.


Als we allemaal maar oud genoeg worden, krijgen we allemaal kanker. Dat is een zekerheid, daar hoef je dus niet bang voor te zijn, Dat moet je gewoon als feit onder ogen zien. Die hogere levensverwachting is een verworvenheid van onze westerse maatschappij. Als je niet dood wil gaan aan kanker, moet je maar je cholesterolverlagers (statines) stoppen en dood gaan aan iets anders. Misschien krijg je dan weer “gewoon” een hartaanval op je 80e.

 Natuurlijk klinkt dit allemaal niet leuk. Maar als alle andere aandoeningen succesvol kunnen worden behandeld, zul je toch érgens aan moeten overlijden… Dat wordt dan dus kanker. Doodgaan hoort nu eenmaal bij het leven…


@brstknkractie: http://tinyurl.com/8z9wdtc
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Opinie & Persberichten met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord