Pokken en borstkanker

Het is interessant om te lezen hoe overlijden aan pokken tot het verleden ging behoren. Hopelijk kunnen we hier lering uit trekken als het om (borst)kanker gaat.
De ontdekker van vaccinatie is de Britse arts Edward Jenner die in 1796 opmerkte dat melkmeisjes die besmet waren geweest met koepokken (vaccinia) (aan de handen, door het melken) geen pokken kregen. Door experimenteren ontdekte hij dat ook een opzettelijke besmetting met koepokken mensen bescherming gaf tegen de mensenpokken. Hiermee was het eerste vaccin geboren.
Kanker is een hele andere ziekte dan pokken. Kanker is geen virus. Maar er is wel een parallel te trekken. Pokken, een ziekte die in de 18e eeuw een groot probleem was, had veel sterfte tot gevolg. De oplossing werd gevonden, toen in kaart werd gebracht naar de oorzaak waarom sommige mensen niet overleden (en anderen dus wel). Er werd gekeken naar de verschillen en dat waren de eerste stappen op weg naar een oplossing, namelijk een vaccin tegen pokken, waardoor de WHO de wereld in 1980 pokkenvrij kon verklaren.


Bij borstkanker wordt er ook fundamenteel onderzoek gedaan, hoor. Maar tegelijkertijd gaat er zoveel geld naar een heleboel zaken die helemaal niet bijdragen aan genezing. Terwijl men met méér geld wel méér relevant onderzoek zou kunnen doen. Een beperkte pot met geld moet je toch inzetten om zoveel mogelijk sterfte tegen te gaan?Stel dat ze ten tijde van de pokken-epidemie hun geld ingezet hadden op onderzoeken naar ‘de manier van communiceren over die ziekte’. Naar ‘awareness’, naar ‘voorspellers of mensen ten gevolge van de pokken buikvet zouden krijgen of niet’. Naar ‘de manieren waarop mensen communiceren over het taboe rondom de pokken’. Dat ze ‘een app ontwikkeld hadden voor psychische ondersteuning’. Stel dat ze geld hadden gebruikt voor ‘preventiecampagnes om meer bewegen aan te moedigen’. Dan is de kans héél groot dat er vandaag de dag nog net zoveel mensen dood zouden gegaan aan pokken als in de 18e eeuw. Dan was de wereld waarschijnlijk nooit pokkenvrij verklaard.


Kortom… laten we ons concentreren op alles dat direct en heel concreet bijdraagt aan het vinden van de oorzaak van sterfte en het stoppen van de sterfte aan borstkanker. En laten we alsjeblieft het geld niet stoppen in al die zaken die écht minder prioriteit hebben.


@brstknkractie: http://tinyurl.com/97jklqj
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Opinie & Persberichten met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord